BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRomanianRussianSerbianSpanish
  • Соларна система за намаляване на сметката за ток в Бистрица

    Тази система е за собствена консумация на произвежданата от 3 kWp фотоволтаичен масив енергия за домакинство, което е свързано към мрежата на ЧЕЗ-София. Желанието на клиента беше да получи максимална автономност и независимост от мрежата, както и да си намали сметките за ток.

    Системата е изградена с 12 PV модула по 250Wp, 4kW инвертор AS4048MPPT, 8 акумулатора Trojan T105RE специално изпълнение за фотоволтаични системи с капацитет 225Ah всеки и 1600 цикъла на заряд-разряд.

    Оразмеряването на акумулаторния блок е направено спрямо консумацията на електроенергия в домакинството. Нещо повече, изчисленият капацитет, измерван в Ah към конкретното системното напрежение (48Vdc) на тази система е за един ден автономност. Нещо повече, имайки предвид облачните и не до там благоприятни дни, в които слънчевото излъчване няма да е достатъчно, за да покрие нуждата от енергия за захранване на консуматорите, мрежата служи за back-up - т.е. захранва консуматорите тогава, когато батериите са с капацитет под 50%.