BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRomanianRussianSerbianSpanish
  • Днешните акумулаторни батерии са по-добри от всякога, като технологиите им продължават да се развиват бурно. Основен двигател за това е електромобилната индустрия и все повече утвърждаващите се фотоволтаични системи със съхранение на енергия (solar storage) за собствена консумация.

    Важно е обаче, когато става въпрос за избор на правилните батериите, да се вземе предвид технологията им и най-вече броя на циклите на зареждане и разреждане. Не само в България, но и по света, се предлагат оловни акумулатори, които са по-икономични (евтини), но те са с ограничен живот в една фотоволтаична система, която е подложена на всекидневен заряд и разряд (за разлика от UPS системите). Така например популярните у нас гелови батерии за телекомите, които са с около 800 цикъла или пък, така наречените полу-тягови батерии с около 1200 цикъла са един голям компромис, който ние от АПЕКС СОЛАР избягваме!

    Правилното оразмеряване на необходимия капацитет на акумулаторния блок за една соларна система зависи от консумацията на електроенергия за всеки конкретен случай. Нещо повече, изчисленият капацитет, измерван в Ah към конкретното системното напрежение (Vdc) на дадена система, може да бъде в някои случаи дори 5 пъти по-голям от необходимият за един ден. Това преоразмеряване обикновено се налага при така наречените островни системи (off-grid), тъй като проектантите на такива инсталации вземат предвид облачни и не до там благоприятни дни, в които слънчевото излъчване няма да е достатъчно, за да покрие нуждата от енергия за захранване на консуматорите.

    Можем да ви спестим време и пари при правилния избор на акумулаторни батерии за вашата соларна система. Нашите 24 и 48 волтови акумулаторни пакети са специално предназначени за соларни системи и са с над 1500 цикъла при 50% разряд. По-долу ще намерите няколко полезни калкулатора, които ще ви ориентират в правилния избор за капацитета на нужните ви акумулатори. Освен предложените в електронния ни магазин оловно-кисели акумулаторни пакети, можем да предложим литиеви (Li-ion) и т.н. Ако имате нужда от помощ, не забравяйте да се консултирате с наш експерт на тел. 02 9585 777.