BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRomanianRussianSerbianSpanish
 • Самоизточващи слънчеви системи

 • Самоизточваща системаАПЕКС СОЛАР предлага самоизточващи (drain-back) соларни системи. Устойчива на прегряване и замръзване, това е най – надеждната слънчева система за производство на топла вода.

  Със сигурност потребителите на „слънчеви бойлери” ще ви кажат, че поне един път годишно им се е случвало да извикат монтажника за ремонт или подмяна на компонент от инсталацията им. Причината обикновено е замръзване в колектора или тръбопровода или авария предизвикана от прегряване на системата. Каквато и да е причината (основно спиране на електрозахранването), тя не се покрива от гаранционните условия на компонентите. Това са нашите категорични изводи от 22-годишната ни практика със стотици инсталирани слънчеви отоплителни системи!

  Самоизточващите (Drain back) слънчеви системи на АПЕКС СОЛАР за нагряване на вода са идеални за климатичните условия в България. Те са самостоятелно регулиращи се и без необходимост от специално техническо обслужване системи. Drain back системите не са под налягане и разчитат на гравитацията, за да се самоизточат. Това е единствената система, при която няма увреждане на компоненти когато помпата не се включи поради прекъсване на електрозахранването. Това е и причината абсорберите на колекторите да имат три пъти по-дълъг живот, отколкото при всяка друга система, защото течността не е под налягане и никога не е в застой в колектора.
  соларен бойлерСистемата се състои от слънчев колектор, термоизолиран сепаратор от неръждаема стомана, диференциален слънчев контролер, циркулационна помпа и слънчев бойлер със соларна серпентина. Инсталацията е бърза и лесна, като за колектора има няколко опции за да бъде интегриран в архитектурата на покрива – плосък или скатен.

  Как работи самоизточващата система?

  Когато температурата в слънчевия колектор е по-висока от тази във водосъдържателя, помпата работи и водата в бойлера се загрява. При липса на условия за циркулация (водата в бойлера е загрята, навън е много облачно или е тъмно), тя се изключва автоматично, при което топлоносителят се самоизточва гравитачно в сепаратора и слънчевия колектор остава празен.
  Вече спокойно може да изключите системата и да заминете на почивка, без да се притеснявате, че ще замръзне или прегрее и ще възникнат аварии.

  Това е най-надеждната и без необходимост от поддръжка система!

  Ако сте инсталатор и желаете да дистрибутирате наши продукти, изпратете ни запитване!