BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRomanianRussianSerbianSpanish
 • Соларна помпена система

  В края на м. Юли, 2015 г. АПЕКС СОЛАР въведе в експлоатация 4,5 kW соларна помпена система в землището на гр. Вършец, която се използва за капково напояване на земеделски масив засят с Пауловния.

  Соларната помпена система се състои от 4 kW помпен инвертор, 2.2 kW трифазна помпа и фотоволтаичен масив от 20 броя 250 Wp фотоволтаични модула LUXOR. Съхранението на вода е по-ефективно от съхраняване на електроенергия, така че системата е проектирана за директно задвижване на помпата, без акумулаторни батерии. С тази концепция, експлоатационните разходи и текуща поддръжка се редуцират многократно.

  Помпения инвертор осъществява контрола на цялата система и задвижва помпата чрез преобразуване на DC енергията, произведена от фотоволтаичния масив в променлив ток подходящ за захранване на мотора на помпата.

  Този инвертор регулира изходната честота в зависимост от интензитета на слънчевата енергия в реално време проследявайки максималната точка на мощността (MPPT). Помпата се задвижва от 3-фазен мотор, изсмуквайки вода от кладенеца. Изпомпената вода се подава в резервоар, който е свързан към системата за капково напояване.

  Вижте презентация на системата: